Mijn naam is Coby. Ik werd geboren op 4 februari 1994 in Nuis, een klein dorpje in de provincie Groningen. Ik groeide op tussen de natuur, op de boerderij van mijn ouders, samen met mijn vader, moeder (†) en broertje. Op de basisschool stond ik altijd te popelen om voor te lezen of op te treden tijdens bonte avonden en schoolmusicals.

 

Toen ik de basisschool verliet en mijn weg vervolgde naar de middelbare school, kon het voor mij dan ook niet uitblijven om het podium weer op te zoeken. Zo begon ik in de eerste klas van het vmbo met het volgen van danslessen. Al snel volgden optredens en wedstrijden en na twee jaren lessen gevolgd te hebben ging ik in opleiding om zelf dans-instructrice te worden en gaf hieropvolgend tot mijn twintigste dansles op gebied van verschillende stijlen bij Sport- en Dansschool SDM. Ik slaagde van het vmbo en waagde de stap naar havo, waarnaast het wedstrijddansen een steeds belangrijkere rol begon te spelen.

 

Ook tijdens de eerste twee jaren van mijn studententijd bleef het dansen en meedoen met wedstrijden een belangrijk facet voor mij. Toch wist ik, dat als ik mezelf verder wilde ontwikkelen, ik keuzes moest maken. Na mijn deelname aan het Wereld Kampioenschap, nam ik afscheid van mijn passie en vervolgde ik de studie Leisure Management op Stenden (nu NHL Stenden). 

 

Ik was achttien jaar en klaar om naar de ‘grote’ stad te gaan. Nu zeven jaar later voelt Groningen als een dorp, ken ik alles en iedereen en fiets ik op mijn Swapfiets overal naartoe. Drie studentenhuizen verder en nu de stap naar een eigen appartementje aan, jawel, ‘het gras van het Noorderplatsoooeeeeen!’ Als je niet uit Groningen komt, ken je het misschien niet, maar dit is toch wel de meest grijsgedraaide plaat in menig kroeg en discotheek van ‘Grunn’. 

 

Carrièreverloop

Sinds de start van mijn studententijd ben ik met meer bezig dan alleen studeren en feesten. Ik wilde leren vanuit mijn omgeving. Bijvoorbeeld welke ondernemers er in de buurt zitten en wat zij doen. Ik wilde ook uit de praktijk leren. Daarom besloot ik niet één stage te lopen, maar twee tegelijker tijd in het tweede jaar van mijn studie. Ik wilde verhalen vertellen en belevenissen creëren en had daarom gekozen voor de studie Leisure-management. Ik was altijd al een regelneef, manusje van alles, enthousiasteling en een ondernemend type. Nu had ik dan ook eindelijk een studie gevonden die aansloot bij mijn extraverte eigenschappen. 

 

Tijdens een van de twee ‘snuffelstages’, werd ik gevraagd de rol als evenementenverslaggever te vervullen bij het grootste Hardstyle-event van het Noorden. Ik had nog nooit voor een camera gestaan, maar ik ben niet op mijn mondje gevallen en wil altijd alles proberen, dus zei ik heel stoer: ‘Ik kan dat wel. Kom maar op!’. Tegelijkertijd liep ik ook stage bij een evenementenorganisatie in Groningen waar ik voor het eerst artiesten begeleide en een coördinerende rol had achter de schermen. Vanaf deze twee stages begon het balletje te rollen en begon zo mijn netwerk in en rondom Groningen vorm te krijgen.  

 

Via een blogwebsite (WordPress) deelde ik wat ik beleefde en welke ontwikkelmomenten ik meemaakte, om zo voor mezelf reflectiemomenten te creëren, maar ook om anderen te inspireren. Ik deelde mijn ‘partyreport’-video’s en schreef enthousiast over wat ik van de lesmethodes op school vond. 

 

Dat bleef niet onopgemerkt door mijn hogeschool. Op basis van mijn blog en video’s kreeg ik de vraag of ik wilde komen werken voor corporate communicatie. Zo ontstond er de online serie ‘Coby’s Quest’, waarbij ik opzoek ging naar de antwoorden op vragen die bij mij en mijn medestudenten speelden, zoals 'Waar gaat mijn collegegeld naartoe?' 'Hoe kom ik de week door met maar 20 euro?' 'Wat is een burn-out en hoe voorkom je het?' Ik organiseerde hierbij zelf (in opdracht van de hogeschool) elke aflevering, van concept tot aan techniek, van productie tot aan presentatie. 

 

Rond dezelfde periode werd ik gevraagd mij aan te sluiten bij een platform voor aanstormend mediatalent in Groningen. Binnen dit project ging ik samen met een team opzoek naar de actualiteiten die speelden bij jong en studerend Groningen. Onder anderen de gaswinning, #metoo discussie, de uitgaansagenda van de stad, verenigingen, dating en politiek kwamen aan bod. We bedachten concepten voornamelijk voor video’s om onze content te delen met de doelgroep. 

 

Daarnaast werd ik steeds vaker door verscheidene organisaties gevraagd om voor hen te presenteren voor promotiedoeleinden of om de rol van dagvoorzitter in te nemen tijdens evenementen. Zo zette ik de eerste stappen richting het zelfstandig ondernemen.

Ik begon naast het ontwikkelen van concepten en het presenteren ook ervaring op te doen als regisseuse, werken met een camera en het editen van video’s. Tegenwoordig breng ik mijn eigen teams bij elkaar en doe ik samen met andere creatieve en enthousiaste gelijkgestemden het ene na het andere toffe project. 

Voor mij is media een mogelijkheid om verhalen te vertellen via een weg die meerdere mensen tegelijkertijd bereiken. Verhalen die spraakmakend zijn, interessant, mensen aan het denken zetten, dichter bij elkaar brengen of gewoon, verhalen die vermakend en leuk zijn.

 

Een verhaal wordt ook pas echt goed verteld, vind ik, wanneer de beleving van het moment waarover verteld wordt, zo overkomt bij de lezer, kijker of luisteraar zoals de beleving ook in het echt was op dát moment.

 

Daarnaast ben ik ook commercieel ingesteld en kan ik mij, naast de belangen van kijkers, lezers en luisteraars, ook inleven in de belangen van de opdrachtgever, ondernemer of organisatie.